Rallysport is spectaculair en mooi, maar kan door verkeerde handelingen ook gevaarlijk worden. Dit geldt niet alleen voor de rijders, maar ook voor de toeschouwers die op en om het parcours staan. Voor uw en onze veiligheid vragen wij u de onderstaande instructie op te volgen. Dank voor uw medewerking! 

 

Sluit nooit wegen af

Een rallyproef is niets anders dan een tijdelijk stuk afgesloten weg. De kans is groot dat er bij aankomst geen georganiseerde parkeerfaciliteiten zijn. Parkeer uw auto in die gevallen zo dat doorgaande wegen vrij blijven voor de organisatie en hulpdiensten. Rallyauto’s en hulpvoertuigen kunnen op die manier ongehinderd op en af de proef.

veiligheid 1

 

Zoek tijdig een veilige plaats op om de rally te volgen

Zorg dat u ruim voor de start van rallyproef een veilige plaats heeft gevonden om te kijken. Een rallyauto is sneller bij u dan u denkt! Hieronder in het rood de gebieden per situatie waar u absoluut niet mag gaan staan
 veiligheid 4

 

Volg de wedstrijd altijd staand

Rallyauto’s komen met hoge snelheden over de proeven heen. Op het moment dat er iets mis gaat, staat een auto dan ook niet meteen stil. Houd er altijd rekening mee dat een rally auto uit de bocht kan vliegen of rechtdoor kan schieten. Ondanks dat u op een door de organisatie veilig geachte plaats staat, kunnen rallyauto’s of onderdelen daarvan toch uw kant op komen. Door de rally staand te volgen heeft u in die gevallen altijd de tijd om weg te springen of rennen. Zittend heeft u die tijd wellicht niet.

veiligheid 2

 

Blijf achter het lint staan

De baancommissarissen hebben de rallyproeven dusdanig afgelint, dat toeschouwers op een relatief veilige afstand de rally kunnen volgen. Respecteer de linten en blijf er te allen tijde achter staan. Blijf echter alert, de kans op mogelijk gevaar is sterk gereduceerd maar nog niet verdwenen.

veiligheid 3

 

Kijk altijd in de richting waar rallyauto’s vandaan komen

Zorg ervoor dat u te allen tijden goed zicht heeft op de rallyproef en kijk altijd de richting op waar de rallyauto’s vandaan komen. Zorg ervoor dat:

  • U de wedstrijd niet volgt door de lens van een camera. De lens van een camera geeft een vertekend beeld.
  • U nooit met uw rug naar het parcours toe staat.

veiligheid 8

 

Zorg dat u op een plaats staat waar vluchten mogelijk is

Ondanks dat de organisatie met grote zorgvuldigheid bepaalt waar de toeschouwers wel en niet mogen staan, heeft u als toeschouwer eigen inzicht en verantwoordelijkheid. Kijk bij het uitkiezen van uw plaats goed om u heen of er voldoende vluchtmogelijkheden zijn. Ga om die reden nooit voor een gebouw staan of in de met rood aangeduide zones op onderstaande situaties.

veiligheid 9

 

Geef gehoor aan de instructies van de organisatie en de baancommissarissen

Op de proeven staan opgeleide en gelicenseerde baancommissarissen die weten wat ze moeten doen om de veiligheid van het publiek ter plaatse te waarborgen. Volg ten allen tijde de instructies van de baancommissarissen op, zij staan er namelijk voor uw veiligheid.

veiligheid 5

 

Hinder de organisatie en marshals niet, help waar mogelijk

De deelnemers, organisatie en baancommissarissen doen er alles aan om u een zo mooie en veilig mogelijk wedstrijd voor te schotelen. Dit kunnen zij echter niet alleen en hebben daar uw hulp bij nodig. Mochten de organisatie en/of ofiicials uw verzoeken om naar achteren te gaan of op een andere plaats te gaan staan, geef daar dan gehoor aan.

veiligheid 7

 

Waarschuw uw mede rallykijkers voor mogelijk gevaar

Een rallysport evenement maken we met elkaar veilig. Mocht u mogelijk gevaar zien voor uw mede rallykijker, waarschuw hem of haar dan. Niet iedereen is zich bewust van de potentiële gevaren van rallysport. Zeker kinderen niet!

 

Blijf op uw plaats staan tot de proef is afgelopen

Rallyauto’s starten in principe om de minuut, dit betekent echter niet dat de auto’s om de minuut bij u voorbij komen. Gedurende de rally komt het voor dat rallyauto’s door mechanische pech of stuurfouten (tijdelijk) de proef blokkeren. Dit levert vertraging op in het tijdschema. Blijf echter op plaats staan tot de proef definitie afgelast of afgelopen is. Een wedstrijd is afgelopen als de sluitingswagen voorbij komt. Blijf ook dan opletten, want na afloop van de proef is de kans groot dat takelwagens of auto’s van de organisatie nog over de proef rijden.